čtvrtek 19. listopadu 2015

Vietnam - základní informace

Vietnam je alespoň dle mého názoru naprosto úžasnou a nádhernou zemí, která dokáže nabídnout neskutečné množství zážitků a prožitků, jak nám běžným batůžkářům, tak i zámožným dovolenkářům. Vietnam je zemí s nepřebeným množstvím kontrastů bohatství a chudoby, které je možno vidět téměř na každém kroku.

Vietnam je zemí, která se mění rapidním tempem - před cca 40 lety zde zuřila válka (válka ve Viet Namu v datech), po které, když slehl sřelný prach se houževnatý národ Vietnamců rychle postavil pevně na nohy. Dnes už válku připomínají jen nejrůznější památníky, muzea, skanzeny (např. Cu Chi Tunnels) apod., kterých po Vietnamu najdeme spousty. 

Co Vás napadne, když se řekne Vietnam? Nás napadla rýžová políčka, nekonečné liduprázdné bílé pláže, voňavé chutné a levné jídlo všude kolem nás, motorkářsko-skútrkářský chaoz na silnicích, smějící se pohostiní lidé, krásná příroda horské vesnice Sa Pa a spousty vodních bůvolů... Suma sumárum "to chceme vidět". Vytvořili jsme plán cesty, který by nám na míru neušila ani na nejdražší cestovka na světě a vyrazili vstříc novým zážitkům. Nehledali jsme bohaté resorty a turisticky přeplněná místa, kterým jsme se bohužel někdy nevyhnuli, ale místa, které jsme si před cestou vysnili a doufali, že ve skutečnosti budou vypadat ještě lépe... 

Sa Pa - cestou z Lao Cai


Motivační video - proč cestovat právě do Viet Namu


Základní informace o Vietnamu:

• Oficiální název: Vietnamská socialistická republika
• Hlavní město: Hanoj (cca 7 mil. obyvatel)
• Časový posun: +5 hodin oproti České republice
• Měna: Vietnamský dong (1000 dongů = 1 Kč - dle aktuálního kurzu)
• Počet obyvatel: cca 92 milionů
• Rozloha: 331 689 km² (cca jako Německo)
• Prezident: Trương Tấn Sang
• Úřední jazyk: Vietnamština a jazyky etnických menšin
• Politika: vládne komunistická strana
• Náboženství: buddhismus (cca 50% populace), taoismus, konfucianismus a křesťanství. 

 Důležité weby, které jsou našlapené informacemi o Vietnamu:
Další zajímavé odkazy:
 Jak získat víza do Vietnamu:
 Očkování Vietnamu:
Již z minulých cest jsem měl naočkovanou žloutenku typu A a B a před cestou jsem si nechal přeočkovat břišní tyfus, o který jsem pár měsíců před cestou přišel - spíše jako prevence.

Telefonování ve Vietnamu:
 Peníze ve Vietnamu:
Taxi a další způsoby dopravy ve Vietnamu
Počasí ve Vietnamu:
  • Severní Vietnam - počasi ve Vietnamu je naprosto nepředvídatelné - tedy alespoň z našich zážitků a zkušeností - např. když se z ničeho nic trochu rozpršelo až jsme z toho utopili motorku ... 
Na co si dát ve Vietnamu pozor: 

1 komentář:

  1. Momentalne jsou dostupna pouze eViza na 30 dni ale pevne doufam ze se obnovi vicevstupova visa a snad i delka pobytu na 3 mesice.
    https://www.vietnamck.cz/viza-do-vietnamu

    OdpovědětVymazat