pondělí 23. listopadu 2015

Těsně před odletem ...

Trang resp. její táta nás posbíral po Děčíně a vyrážíme směr pražské letiště. Cesta ubíhá poměrně rychle až do chvíli, kdy se ve směru na Slané stala autonehoda a začala se tvořit kolona. Zanedlouho, a následně dlouho už jen stojíme. Přestává to být sranda. Voláme Kubovi, který nám potvrzuje, že se ve Slaném opravdu stala nehoda, ale ať vydržíme, že už to nebude dlouho trvat. Po cca 30 - 40 minutách čekání opět vyrážíme směr letiště. Času relativně málo, ale vše stíháme. Jsme na letišti.


Při odbavování zavazadel jsem si začal všímat, jací jsou Vietnamci šílení cestovatelé. Povolený limit zavazadla byl 20kg, ale to Vietnamci neřeší. Jejich zavazadla váží mnohem více a tak dokupují váhové limity. To samé jsme pak viděli ještě několikrát i s příručními zavadaly, pod jejichž váhou se drobní Asiaté prohýbali. Při nástupu do letadla nás pobavila jedna z letušek, která vracela jednoho Vietnamce za druhým, ať si přebalí svá příruční zavazadla nebo něco vyhodí, protože jinak letadlo díky přetížení spadne. Ale zpět k odbavení nás a našich zavazadel. Až v tuto chvíli jsem si uvědomil, jak jsme zvláštní skupinka čtyř lidi (já, Trang a dva malý vietnamští kluci) a na co vše je možné do Vietnamu vycestovat.

Já vycestoval pouze na kus papíru tzv. zvací dopis, který jsem si koupil přes internet za 8 dolarů, na základě kterého dostanu v Hanoji za 45 dolarů víza. V tuto chvíli jsou již víza do Vietnamu levnější – více informací o vízech naleznete např. zde. Trang nedávno získala české občanství, ale i přesto si nadále ponechala občanství Vietnamské a tedy vycestovala bez vízové povinnosti na Vietnamský pas a povolení k trvalému pobytu v České republice. Jeden z kluků pak vycestoval na dopis, který vystavila cizinecká policie v České republice, za účelem návštěvy svých příbuzných ve Vietnamu (ověřený dopis a ještě něco dalšího pak bylo vylepeno do jeho českého pasu ještě zde v České republice). A druhý kluk vycestoval na ještě další odlišný dokument … 

Praha - Moskva
 Vše klaplo - zavazadla odbavena - naše připravené cestovní doklady, které jako doklady nevypadají na letišti bez problémů postačily - sedíme v prvním letadle směr Moskva a hodinky ukazují hodinu po poledni.

Žádné komentáře:

Okomentovat