sobota 29. října 2016

Příjezd do provincie Ninh Binh

V dopoledních hodinách se nám konečně podařilo dorazit do provincie Ninh Binh, která se rozkládá v severní části Vietnamu. Hlavním městem provincie Ninh Binh je stejnojmenné město Ninh Binh, ležící mezi Rudouou řekou a řekou Ma. V městě Ninh Binh není na vietnamské poměry nic extra zajímavého, ale nabízí levné ubytování a je výchozím bodem do zátoky Tam Coc, která láká velké množství turistů.
Tam Coc
Více o provincii Ninh Binh je možné získat zde.

Při plánování cesty po Vietnamu jsem se na toto místo opravdu těšil, jednak díky překrásné kopcovité krajině, krasovým jeskyním a vlnící se řece mezi kopečky, kde si lze najmout lodičku, ale i proto, že se to bude jednat o jedno z posledních míst, kde uvidíme ještě před odjezdem zpět do České republiky krásy vietnamské přírody.
Nejdelší cesta vlakem po Vietnamu Da Nang - Ninh Binh
Nádraží v Ninh Binh není stejné jako ostatní vlaková nádraží, která jsme po Vietnamu navštívili. Většinou se jednalo a malinká přeplněná nádraží, kde bylo horko a nepořádek. Nádraží v Ninh je nové, moderní, rozsáhlé a čisté, ale téměř liduprázdné. Před nádražím se nás ujal chlapík, který nás pozval, na čaj a dýmku, kterou s díky odmítám, protože bych si rád z tohoto dne něco pomatoval, ale možná měl strejda Trang jen nějaký silný model tabáku… Jakmile jsme dopili čaj, tak nás pán naložil do auta a odvezl do Queen Mini Hotelu, kde nás ubytoval za 400 000 dongů na dva dny a záhy nabídl motorku na půjčení, které měl zaparkované uvnitř hoteleu hned vedle auta a kuchyňské linky.
Ninh Binh - Queen Mini Hotel
Po náročné cestě jsme se osprchovali, abychom si připadali alespoň malinkou chvilku neupocení. Tento stav ve Vietnamu trvá zpravidla pouze několik krátkých minut. Naskočili jsme na motorku a já zjistil, že to není automat, ale poloautomat a je třeba trochu řadit. Trochu jsem se toho bál, ale šlo to – jako všechno ve Vietnamu. V první řadě jsme museli nakrmit naší motorku a sehnat něco k obědu i pro nás. V obou případech to bylo problematické – bylo kolem oběda a nikdo nepracuje, ale nakonec se nám podařilo objevit jeden otevřený krámek, kde nám udělali Pho

Po jídle jsme rychle vyrazili pryč z města Ninh Binh, přímo k zátoce Tam Coc, ale bez zaplacení nás paní nechtěla pustit přes vrátnici, a proto jsme se otočili a vyrazili na motorce mezi pole a jiné kopečky.
Rýžová pole v okolí zátoky Tam Coc
Konečně jsme se dostali na venkov, kde si jízdu na motorce opravdu užívám. Zastavili jsme u chrámového komplexu, kde jsme vystoupali na dračí horu, abychom se rozhlédli do širého okolí. Na vršku hory jsme potkali Čechy, ale neměli jsme chuť se družit a raději jsme si užívali výhledy na okolní krásy. Vzpomněl jsem si, že se v této zátoce natáčel film Indočína. Počasí se začalo trochu kazit – pršet, a proto jsme sestoupili po strmém schodišti opět dolů a prozkoumali přilehlé jeskyně v chrámovém komplexu.
Chrámový komplex
Chrámový komplex
Chrámový komplex
Ninh Binh - Tam Coc
V cestě jsme pokračovali dál a dál až se kopcovitá venkovská krajina změnila v širokou silnici a dojeli jsme na obrovské prostranství, pravděpodobně někdo v Hoa Lu, kde jsme zastavili u řeky a dali si cukrovou třtinu. Cestou zpět jsme se zastavili ve městě na sushi a bylo to opravdu nejhorší sushi, které jsme kdy jedli. Po sléze jsme zjistili, že to nebylo sushi, ale kimbap – což je korejská obdoba sushi.
Hoa Lu - divné sushi "kimbap"



V podvečer jsme se ještě jednou vrátili až k vrátnici, za kterou se nachází zátoka Tam Coc. Vrátnice byla otevřená a tak jsme pokračovali dál mezi rýžová políčka. Potkali jsme, zde paní, která nám nabídla na zítřek projížďku v lodičce za poloviční cenu s tím, že na vrátnici nemáme nic platit – jen máme přidat plyn a rychle projet. Schůzka je domluvená na 10:00 mezi rýžovými poličky u stromu, tak jsem zvědavý, zda toto místo zítra najdeme.
kdesi v zátoce Tam Coc
kdesi v zátoce Tam Coc
Cestou zpět ještě zastavujeme mezi políčky a fotíme rozkvetlé lekníny, stovky hus a kachen, které před námi utíkají. Ve městě jsme ještě zastavili na kávu v krámku plném koček a za úplné tmy dorazili do hotelu. Takže vyčůrat a spát – zítra je taky den.

Žádné komentáře:

Okomentovat