středa 18. ledna 2017

Zátoka Tam Coc



Ráno jsme vyrazili na snídani a hned kousek od hotelu našli výbornou restauraci. Pravděpodobně jsme byli u nějaké paní doma, která si přivydělává vařením jídla. Objednali jsme si výborné bun cha s hromadou bylinek, nakládaným bambusem a spoustou dalších dobrot. Při placení nám trochu spadla brada, protože paní chtěla 30 000 dongů, což je v přepočtu necelých 30Kč za dvě plnohodnotná, poměrně velká jídla neskutečně dobrá cena.
zátoka Tam Coc
Po snídani jsme skočili na motorku a vyrazili hledat paní do políček kolem zátoky Tam Coc. Když jsme se blížili k vrátnici, přidal jsem plyn, dle rady naší dnešní průvodkyně a stejně jako spousta dalších, asi místních Vietnamců, jsme projeli 70 km rychlostí vrátnicí, tedy bez placení. Uprostřed políček jsme našli strom, kde jsme zaparkovali naší motorku a vyhlíželi naší loďku, která se opravdu za chvilku objevila. Paní z loďky na nás mávala už z velké dálky. Nalodili jsme se, ale museli jsme chvíli počkat, než projedou turisté, kteří řádně zaplatili, a hlavně pro, aby neměla naše průvodkyně problémy, že nás vozí na černo a peníze ji jdou přímo do kapsy. 
mapa - Ninh Binh a zátoka Tam Coc
zátoka Tam Coc
Než jsme vyjeli na cestu, čekali jsme v jednom ze slepých ramen zátoky a krátili si chvíli pojídáním plodů z lotosového květu. Byla to výborná svačinka. 
zátoka Tam Coc
zátoka Tam Coc - lotosový květ
Konečně jsme vyrazili na cestu, bylo příjemné počasí, protože na řece nebylo úmorné horko. Proplouvali jsme nejrůznější zákoutí, jeskyně a rákosiny. Paní tu a tam zastavila, s někým pokecala a jelo se dál… Například zastavila u chlapíka, který vezl v loďce nějaké plody, které s ním směnila za pitnou vodu a vyměněné plody nám hned nabídla. Paní byla celkem dost upovídaná a tak s ní Trang povídala přes dvě hodiny … Jsme totiž zpět na severu Vietnamu a zde Trang už rozumí téměř každému.
zátoka Tam Coc
zátoka Tam Coc
zátoka Tam Coc
Po příjemně stráveném dopoledni na lodičkách jsme vyrazili na motorce opět prozkoumávat okolí Ninh Binh. V odpoledních hodinách jsme se zastavili u silnice, kde jsme doplnili tekutiny. Nejdříve jsme si dali každý třtinu, pak jsem si dal pivo a Trang cca 1litr kokosové šťávy. 
kokosová šťáva
bia Hanoi
Když jsme byli řádně odpočinutí, zajeli jsme na vlakové nádraží koupit lístky do Hanoje, kam musíme odcestovat zítra ráno. Večer jsme si už dali pohoda na balkoně, pozorovali vše pod námi a vzpomínali, co vše jsme za těch pár dní stihli vidět, zažít a prožít.