sobota 24. září 2016

Da Nang – přestupní místo

Něco málo úvodem k Danangu, kam jsme právě dorazili.

Danang je město ve středním Vietnamu, které čítá okolo 1 milionu obyvatel a je čtvrtým největším městem a třetím největším námořním přístavem Vietnamu. Největší atrakcí města je Muzeum čamského sochařství, založené Francouzi již v r. 1915. Za francouzské koloniální správy byl Danang znám pod názvem Tourane. Právě odstřelováním tohoto města z děl začalo v r. 1858 francouzské dobývání vietnamského území. V době americké války ve Vietnamu (60. léta 20. století) tu Spojené státy americké zřídily svou největší vojenskou základnu v Indočíně. V roce 1975 bylo město znovu dobyto severovietnamskou armádou a dnes plní roli metropole středního Vietnamu.
 
Nejenom v Danangu, ale na celém území Vietnamu se především díky válečným konfliktům natočilo mnoho kvalitních filmů o Vietnamu. Některé z nich opravdu stojí za zhlédnutí:

Da Nang
Jak už jsem předeslal v minulém článku, cesta do Danangu byla opravdu děsivá, ale nakonec se nám podařilo ve zdraví i s krosnami vystoupit na autobusovém nádraží. Na autobusovém nádraží se na nás okamžitě sesypali všichni naháněči a nabízeči z širého okolí. Trang to vyřešila takticky po svém a odešla na záchod. Sice jsme ve Vietnamu již nějaký ten pátek, ale stále nerozumím ani slovo. Nakonec si domlouváme odvoz na vlakové nádraží v Danangu – najímáme řidiče s motorku (XE OM) za 50 000 dongů, ale protože jsme dva s dvěma krosnami, musíme se poprvé při cestování rozdělit a důvěřovat řidičům, že nás oba odvezou na správné vlakové nádraží. Dle mapy by to měl být kousek, ale město je klasicky neuvěřitelně zasekané, navíc já s řidičem jedu první a přes krosnu se nemůžu otáčet, jestli Trang jede za námi. Po chvíli čekaní před vlakovým nádražím, se konečně objevila motorka s Trang. Měl jsem radost, protože přijít o svojí Vietnamku ve Vietnamu za takových podmínek by bylo opravdu hloupé.

Na vlakovém nádraží pospícháme rychle koupit jízdenky na noční vlak do Ninh Binh. Vzdálenost mezi městy Danang a Ninh Binh je opravdu obrovská - ještě větší než mezi Nha Trang a Danang, kterou jsme podstoupili dnešní noc. Původním plánem byl přelet, ale letenky výrazně podražili, a proto volíme levnější nekomfortnější variantu, ale plnou zážitků a zkušeností - člověk totiž neplatí za noc v hotelu a neztrácí den nejrůznějšími přejezdy. Je ráno, takže koupit lístky na večer nebude problém – kupujeme poslední dva lístky do klimatizovaného vlaku!!! Máme neuvěřitelnou kliku. Čeká nás nejdelší cesta po pobřeží Vietnamu. Ve vlaku strávíme 15 hodin a 20 minut, pokud nenastanou žádné komplikace.
Před vlakovým nádražím jsme si půjčili motorku za 110 000 (dostali jsme slevu 40 000, protože jsme Češi). Je to asi největší, resp. nejdelší motorka, kterou jsem kdy řídil. Je to stařeček, trochu rozbitý, sem tam je nějaká páčka ulomená, ale palivoměr funguje. Opět řešíme problém s krosnami, ale ten je záhy vyřešen, protože krosny si můžeme nechat u přilehlého krámku s občerstvením (prostě na ulici). Přebalujeme sebou jen to nejnutnější a nejdražší a vyrážíme hledat potravu do rušných uliček Danangu.
Náš zapůjčený stařeček
Zastavili jsme v rodinném restauračním podniku, který majitelé provozují v místnůstce, která připomíná garáž. Nachystali nám výborné jídlo za pár peněz, pro kávu zaběhli přes ulici a ještě poradili, kam se musíme v Danangu podívat. Tomu se říká péče o zákazníka.
Lady Budha
Nejprve vyrážíme na posvátné místo, které se rozkládá na kopci za městem. Dominantou tohoto místa je velká socha budhy, resp. LADY BUDHY, za kterou se nachází chrám se zahradou, kde jezírka plná leknínů, bonsaje a spousta turistů. Je kolem oběda a dělá se neuvěřitelné horko, a proto se vydáváme prozkoumat okolní kopce, kde se snad trochu ochladíme. Kopce jsou tak strmé, že naše stařičká motorka má co dělat, abychom se vyškrábali na vršek. Jak se dostaneme dolů, zatím netuším, – motorka špatně brzdí, ale tím nechci Trang zbytečně znepokojovat. Konečně jsme dosáhli cíle a v pralese objevili obrovský prastarý fíkovník a dokonce zahlédli jednu opici, která nám přeběhla přes cestu.
chrám
fíkovník
Ze silnice jsme zahlédli liduprázdnou pláž. Zastavili jsme u silnice, kde mladá Vietnamka prodávala občerstvení – motorku nám samozřejmě pohlídá (prostě nic není problém), a tak jsme se vydali ze strže dolů k moři skrze bující zeleň. Na pláži bylo šílené vedro, nebylo se kam schovat – pouze v polorozbořeném rybářském domečku a moře bylo hluboké hned u kraje, a proto se nešlo do vody vykydnout jako např. Nha Trangu, kde jsme byli o den dříve.
cestou z hor
naše pláž
Náš další cíl v Danangu byli Mramorové hory. Naší motorku jsme zaparkovali v krámku u místní prodejkyně mramoru. Přišlo nám, že lidé se tu spíše než prodejem předmětů z mramoru živí hlídáním zaparkovaných motorek. Po zaplacení vstupného jsme museli vystoupat po kamenitých schodech až na vršek hory, kde se rozkládalo mnoho chrámků, bagod, soch budhů, fontán, oltářů, modlitebních míst, jeskyní a vyhlídkových míst. Na nejvyšší vyhlídce nám bylo asi nejlépe – výhled 360 stupňů a příjemně vanoucí vítr od moře nám chvíli dovolil zapomenout na všude přítomné vedro.
Mramorové hory
chrám, budha, bonsaj
objetinky
Cestou zpět k motorce jsme se zastavili na schodech, kde jsme při jídle nejrůznějšího nakoupeného ovoce pozorovali funící mladé Vietnamce do schodů. Během jejich strastiplného výstupu se občas někdo zastavil a chtěl se s námi vyfotit… Cestou z Mramorových hor jsme se zastavili v pouliční restauraci na Pho, které bylo šíleně pálivé. Dokoupili jsme zásobu jídla, ovoce a pití do vlaku, a jelikož motorka měla bezednou nádrž, lítali jsme po městě sem a tam, dokud nám nejel vláček.
pho
Motorku jsme vrátili na domluveném místě, krosny čekali na stejném místě, takže vzhůru do klimatizovaného vlaku na více než 15 hodinovou jízdu vlakem. Po pár hodinách jízdy zjišťujeme, že klimatizace opět nejde a záchodky jsou ucpané a neodtékají. Minimálně prvních 150 km si troufám říct, že jsme nejeli snad ani po kolejích, ale po podobně rozestavěné silnici jako předchozí noc, kdy jsme cestovali autobusem. Nakonec rachot a rány naznačující jednoznačné vykolejení celého vlaku ustály a mohli jsme se pokusit spát. V noci už spíme na „Vietnamce“, kde se dá, tak aby měl každý svoji dvousedačku až k ránu se slezeme zase k sobě.

Nejdelší cesta, kterou jsme ve Vietnamu podstoupili je za námi a my jsme v Ninh Binh. Bohužel se nám čas neskutečně krátí, ale pokoušíme si to nepřipouštět.