úterý 2. srpna 2016

Cesta smrti – noční bus do Da Nangu

V podvečer dorazil svozový autobus, a proto nás tentokrát nepřekvapilo kroužení po ulicích, nabírání turistů a místních až jsme se octli na větším autobusovém nádraží. Jízdenky jsme měli zakoupené z předchozího dne, takže by neměl nastat žádný problém. 

Při nakládce našich krosen jsem začal být trochu nejistý, protože je řidič opakovaně vyndával a zandával, podle toho co se zrovna nakládalo – motorka, bedny, živé slepice, další motorka … již v tuto chvíli jsme měli krosny dost špinavé.

Konečně jsme vyrazili – cesta do Da Nangu vede po stejné, rozestavěné silnici, po které jsme jeli k Ba Ho waterfall, takže peklo. Řidič autobusu byl hrdina a nebál se předjíždět i v místech, kde nebylo vidět, kde nebyla silnice, ale jen prach a možná proto, aby to měl rychle za sebou tak bral třeba i deset kamionů naráz, ale zatím bylo ještě trochu světlo – bylo tedy vidět. 

Zapomněl jsem říct jednu velmi důležitou informaci, která se týká počtu cestujících v našem nočním lehátkovém autobuse. Cestujících bylo tolik, že se nevešli na lehátka, a proto leželi na zemi v uličkách, ale tak na „husto“, že se nedalo projít na WC, které jsme měli naštěstí blízko. Zanedlouho musela Trang opičí dráhu po lehátkách a lidech vyzkoušet, aby vykonalo svou potřebu. Cestu tam zvládla téměř bez chyby, cesta zpět byla horší, možná protože opět zmizela silnice, těžko říct, ale nakonec se vyčerpána z této cesty vyhoupla na své lůžko a doufala, že usne. Spát se, ale nedalo.

Po dalších hodinách strastiplné jízdy zastavuje na útesu vedle silnice, kde se nachází modlitební oltář, kam se vydal řidič modlit a zapalovat obřadní tyčky. Napadlo mě, že nás „PEKLO“ teprve čeká… 

V noci jsem i chvíli spal, občas jsem otevřel oči a prakticky vždy byl náš autobus v protisměru, kde samozřejmě jel kamión, někdy jsme i zastavili a viděl jsem naše krosny vyhozené na silnici, protože bránili v nakládce nějakého dalšího nákladu. Náš autobus bylo vlastně takové vietnamské PPL. Několikrát jsem myslel, že cestou umřeme, několikrát jsme málem vypadli z lůžka na spící lidí v uličce, několikrát jsem myslel, že se z jízdy řidiče pozvracím a téměř stoprocentně jsem byl přesvědčen, že naše krosny v Da Nangu nenajdeme.

Je ráno – žijeme – krosny jsou neskutečně špinavé, mokré, ale máme i ty dorazili do Da Nangu.

Viet Nam people