sobota 20. února 2016

Vodápády v okolí Dalatu



Ráno se probouzíme do deštivého dne, takže není kam spěchat a ještě na chvíli zalézáme pod peřinu – opravdu pod peřinu, protože v Dalatu je obecně chladnější počasí. Postupně přestává pršet a tak vyrážíme na výlet k Elephant waterfall (sloní vodopády) a Pongour waterfall. Vodopády jsou vzdálené cca 60 km od Dalatu, a tak nám majitelka motorky výlet rozmlouvá, že je to daleko, prší… a navyšuje cenu motorky o 7000 dongů. Za motorku tedy platíme zvláštních 107 000 dongů na den. Vyrážíme…. Chvíli trvá, než se vymotáme z města, museli jsme se několikrát ptát, ale nakonec se vše podařilo. Všude kolem nás jsou nekonečně dlouhé řady skleníků a fóliovníků, V Dalatu se totiž pěstuje snad veškeré ovoce, zelenina a květiny, které se pak vyváží nejen do celého Vietnamu, ale i do okolních států. 

V první fázi našeho výletu ke sloním vodopádům musíme překonat hory, skrz které vede nová široká silnice. Jízdu na motorce si užíváme, je ale zima a v horách prší. Po přejezdu hor jsme se dostali do malé vesnice, kde zastavuje na snídani v garážové restauraci, ve kterém nám paní připravila tu nejlepší bagetu = banh mi, kterou jsme ve Vietnamu ochutnali. 

Přejezd hor z Dalatu
Více informací o Dalatu popisuje Čech ve Vietnamu na svém blogu.
Informace o dalších vodopádech v okolí Dalatu jsou popsané např. zde.

Cesta byla dlouhá, ale procházela moc hezkou krajinou. Dorazili jsme k prvním vodopádům s názem Elephant waterfall. Vstupné k vodopádům vychází na 10 000 dongů za osobu a v ceně je započtené i hlídání motorek. K vodopádům se musí sejít po příkrých schodech, které se mění v kluzké kameny, ale finální pohled je perfektní. 

Na cestě
Elephant waterfall
Elephant waterfall
Na motorce pokračujeme dalších cca 30 km, než se dostaneme skrz malá městečka, vesnice a rýžová políčka k vodopádům Pangour. Po zaplacení vstupného 25 000 dongů za motorku a dvě osoby jsme vpuštěni do jakéhosi areálu, jehož součástí je i nádherný vodopád. 

Pongour waterfall
Pongour waterfall
Pongour waterfall
Na hraně vodopádu jsme poobědvali, ale to nebyl snad ani nebyl Vietnam, aby nezačalo z ničeho nic pršet. Spustil se opravdu vydatný liják, který trval nezvykle dlouho, ale nakonec ustal a mohli jsme vyrazit zpět do Dalatu. Cesta se bohužel nedala naplánovat úplně jinudy, a tak jsme se museli vracet po stejných cestách, ale kde byla před několika hodinami živá restaurace, bylo nyní liduprázdno, tak kde bylo autobusové nádraží se nyní páslo stádo krav, dokonce nás „zradila“ i paní s garážovou restaurací, kde bylo zavřeno, a tak jsme museli hledat nějakou alternativu, kde budeme jíst. Nakonec se nám podařilo zastavit u paní, která na ulici před svým domem smažila banány a batáty – to byla dobrota. Usadila si nás na dvorečku a během minuty vytvořila podmínky standartní pouliční restaurace ve Vietnamu. 

Pongour waterfall
Na cestě
... na cestě ...
Po návratu do našeho hostelu pro batůžkáře s názvem Backpacker jsme motorku ještě nevrátili. Motorka má opět nevyčerpatelnou nádrž, a tak chceme později ještě vyrazit na poštu apod. Cestou na poštu do nás narazilo auto, ale naštěstí se nic nestalo. Doprava umí být ve Vietnamu pěkně hustá.
Dalat bylo místo, které jsem chtěl původně vynechat, ale byla by to obrovská chyba – myslím, že nám bude chybět především dalatské jídlo

...kdesi na cestě ...
 Druhý den ráno odjíždíme do Nha Trangu.