čtvrtek 7. ledna 2016

Cesta do Dalatu – přejezd hor



Ráno jsme vyskočili z postele, rychle vše dobalili a raději už od 6:00 čekali na smluveném místě na autobus, který se ukázal až v 6:50 – asi nějaké problémy, ale dorazil – super. To co následovalo, jsme však nepochopili. Jezdili jsme po městě sem a tam a postupně sbírali turisty po hotelech – asi až se vyspinkají, dosnídají (jeden turista nám dokonce mával od stolu, že ještě není hotov) nebo dokoupí zásoby na cestu. V 7:45 jsme nabrali poslední vietnamskou paní s dětmi, která řidiči vynadala, že má obrovské zpoždění. Nastal další šok, protože v 7:56 po x-zastávkách a přerovnávání krosen v mikrobuse, tak aby se nás tam vešlo co nejvíce, přesedáme do ještě menšího minibusu, který nás snad už opravdu odveze do Dalatu. Bohužel do nového autobusu nasedáme jako poslední – naše krosny jsou až na zemi, a tak na nás zbývají místa pouze vpředu, z čehož nejsem ze začátku zrovna nadšený, ale posléze se ukáže, že máme nejlepší místa, jednak s ohledem na prostor na nohy a dále nám obrovské čelní sklo minibusu zajišťuje ty nejlepší výhledy. 

Cestou do Dalatu - v horách
Vietnam je poměrně hornatá země a tak nás čeká další přejezd hor. Stav silnic je v horách velmi různorodý, chvíli se jede po nové silnici, chvíli po záplatované, chvílemi projíždíme neskutečně hluboké výmoly a chvílemi je silnice dokonce hliněná. V horách zastavujeme u místního motorestu = dřevěná – oplechovaná chýše, kde je možné posnídat a vykonat nejnutnější potřeby. Stav toalet odradil Trang natolik, že své nejnutnější potřeby vykonala pod banánovníkem vedle silnice, kde se rochnilo několik čuníků. 

V 12:00 jsme dorazili do Dalatu, kde nás řidič vyhodil před hotelem, který půjčuje motorky, zajišťuje dopravu do Nha Trangu atd. Cena je opět přijatelná a tak neváháme a bereme pokoj s manželskou postelí za příplatek 15 000 dongů (=15Kč) za noc.

Dalat
Ve Vietnamu, potažmo v celé Asii není třeba bookovat ubytování předem, pokud člověk není extra zhýčkaný a neočekává vyšší standart nebo chce mít vše dopředu připravené. Někdy jsou však tyto přípravy na škodu, protože řidič autobusu Vás vysadí „někde“, a člověk pak musí hledat, chodit nebo platit za další dopravu po městě, aby se dostal na konkrétní adresu. Pro případnou rezervaci pokoje ve Vietnamu lze využít následující odkazy:


Služby výše uvedených webů jsme nakonec ve Vietnamu nikdy nevyužili, ale lze jich využít jako určitého vodítka, kde se člověk dozví cenu, název ulice, kde je nejvíce ubytování, popřípadě způsob jak se na danou adresu dostane. 

Dalat - tržiště
Dalat je úžasné město. Všude se nachází obrovské množství krámků s jídlem, pití a oblečením (většina je secondhand - proto je tak levné). Nejdříve jsme se zastavili na oběd v místní restauraci a dali jsme si Bun bo hue – což nebyla zrovna dobrá volba., ale hlad je hlad. Následovala vařená kukuřice, placky, kaštany, ovoce a káva v kavárně Café Trang, kterou jsme si záhy oblíbili. Trvalo to několik dní, ale konečně se u mě dostavili střevní potíže a z kavárny jsem musel běžet na naše ubytování vykonat onu potřebu. Problém nebyl, z místní stravy, ale spíš žaludek nezvládl nápor jídla a kombinaci pálivého a ledového zároveň. Informace o tom, jak připravit své tělo na cestu do Vietnamu - najdete zde.

Dalat - Café Trang
Další část města, kterou jsme navštívili, jsou obrovská tržiště, kde Trang nakoupila mnoho oblečení za naprosto luxusní ceny. Večer byl ve znamení festivalu, který zrovna ve městě probíhal, tedy živá hudba, spousty jídla – rýžové placky, maso… a vše jsme zakončili horkým sójovým mlékem, které jsme si dali na vyvýšených schodech a před sebou jsme měli skoro celý Dalat.

Dalat - tržiště
Dalat - tržiště
Dalat - tržiště